KANLICA YOĞURDU
Akşam işten
eve döndüğümde, servisten indiğim noktada, Kanlıca yoğurdunun üretildiği
imalathane var.
Genelde, mutlaka buraya uğrar ya yoğurt alırım ya da günlük süt alırım. Eğer sahibi Uğur bey oradaysa, ağaçların altındaki 3-4 masadan birine oturur biraz sohbet ederiz.
Sohbet ettiğimiz mekandan fotoğraflar aşağıda :
Kendisine, her pazartesi blog yazısı yazdığımı
ve bu hafta Kanlıca yoğurdu hakkında yazmak istediğimi söyledim. Bu konuda konuştuk, doküman aldım, bunları sizinle paylaşmak istedim, aşağıda okuyabilirsiniz.
Kanlıca yoğurdu, deniz
ve orman havası kokar, kekik kokar çünkü süt Beykoz'un köylerinden gelir. Taze
sağılmış ve sabah sütüdür.
Kanlıca yoghurt semells like the fresh air of sea forest and
thyme because it’s made in dairy farms that produce exclusively for us and from
the villages of Beykoz, freshly milked.
Kanlıca
yoğurdunun özelliği
Hiçbir katkı maddesi içermeyen taze ve günlük sütten yapılıyor, kültür
mayası yerine doğal maya kullanılıyor. Geleneksel yöntemlerle ve ev yoğurdu
kıvamında yapılıyor, isteğe göre pudra şekerli, reçelli, ballı dondurmalı olarak da verilebiliyor.
The
specialty of the Kanlıca Yoğurt
It has been made with fresh daily milk, free of
preservatives, and natural ferment instead of culture. Made traditionally and
with a taste similar to a home made yoğurt , it can be served with powder
sugar, jam honey and ice cream according to your taste.
Yoğurdun
ve Kanlıca yoğurdunun tarihçesi
Yoğurdun ve yoğurtçuluğun tarihi bu topraklarda çok eskilere
gitmektedir. Arkeolojik bulgular, antik metinler, efsaneler, şiirler üzerinden
gidersek, Sümer masallarında 11 yy den başlayarak, Türkleşen Anadolu da ve
özellikle Selçuklular’da, yoğurt ve ayran
tüketiminin bir gelenek olduğu görülüyor.
Yine Osmanlı döneminde yoğurt sofraların vazgeçilmez
ürünüdür. Bir fransız gezgin fetihten
önce geldiği İstanbul’da ticaret yapan Türklerin, kendisine yoğurt adını
verdikleri bir kase kesik süt ikram ettiklerinden bahseder. Kanlıca yoğurdu İstanbul’un fethinden sonra
Osmanlı saray sofralarının vazgeçilmez ürünü olmuştur.
Örneğin Sultan II. Beyazıt döneminde (1502) İstanbul’a giren
mandıralardan gelme yoğurt çeşitlerinin arasında Kanlıca Yoğurdu’nun adı geçer.
Yine 17 yy Evliya Çelebinin Seyahatname’ sinin önemli bir kaynak olduğunu kabul
edersek, İstanbul’un meşhur yoğurtları arasında Kasımpaşa, Ortaköy, Üsküdar ve Kanlıca yoğurdu’nun meşhur olduğundan
bahseder.
Historical
Background of Kanlıca yoghurt
The history of the yoghurt and the yoghurt maker goes a long
way in our country. Going over archeological finds, ancient scripts, poems,
writings and legends, the tradition of yoghurt and and ayran consumption can be
traced back. Especially after the centry in Anatolia and dynasty of the Selchuk
Turks.
The tradion was alive in the times of the Ottoman Empire as
well. İt said that a Franch traveller, had visited İstanbul when it was still
owned by the Byzantian Empire, When he
return, he told his friends about the solid peace of milk, the Türkmen
merchands had served him while he was there. Even back in the time of
SultanBeyazid II (1502) the name of the Kanlıca yoghurt has been recorded
amoung the yoghurt varieties that had been sent to İstanbul from dairy farms
outside the city.
The famous traveller Evliya Çelebi has also written about
the famous districts for yoghurts in İstanbul which included the yoghurts of Kasımpaşa,
Ortaköy, and Kanlıca. These were found his famous book Seyahatname (The book
of travels) which can be regarded as an accurate historical text from the 17 th
century.
Bülent Baykal
Sevgili Bülent,bu haftaki blog yazına bayıldım doğrusu.Bu konu hakkında verdiğin bilgilerle zihnimi zenginleştirdin.Sana teşekkür ederim.Ayrıca okurken canım Kanlıca yoğurdu çekti.En son geçen ay, babam bize geldiğinde boğaz turu yaparken birlikte yemiştik.Sevgilerimle!
YanıtlaSil