27 Mayıs 2012 Pazar


KANLICA YOĞURDU
Akşam işten eve döndüğümde, servisten indiğim noktada, Kanlıca yoğurdunun üretildiği  imalathane var.



Genelde, mutlaka buraya uğrar ya yoğurt alırım ya da günlük süt alırım. Eğer sahibi Uğur bey oradaysa, ağaçların altındaki 3-4 masadan birine oturur biraz sohbet ederiz.
Sohbet ettiğimiz mekandan fotoğraflar aşağıda :




Kendisine, her pazartesi blog yazısı yazdığımı ve bu hafta Kanlıca yoğurdu hakkında yazmak istediğimi söyledim. Bu konuda konuştuk, doküman aldım, bunları sizinle paylaşmak istedim, aşağıda okuyabilirsiniz. 
 Kanlıca yoğurdu, deniz ve orman havası kokar, kekik kokar çünkü süt Beykoz'un köylerinden gelir. Taze sağılmış ve sabah sütüdür.
Kanlıca yoghurt semells like the fresh air of sea forest and thyme because it’s made in dairy farms that produce exclusively for us and from the villages of Beykoz, freshly milked.   
Kanlıca yoğurdunun özelliği
Hiçbir katkı maddesi içermeyen taze ve günlük sütten yapılıyor, kültür mayası yerine doğal maya kullanılıyor. Geleneksel yöntemlerle ve ev yoğurdu kıvamında yapılıyor, isteğe göre pudra şekerli, reçelli, ballı dondurmalı olarak da verilebiliyor.
The specialty of the Kanlıca Yoğurt
It has been made with fresh daily milk, free of preservatives, and natural ferment instead of culture. Made traditionally and with a taste similar to a home made yoğurt , it can be served with powder sugar, jam honey and ice cream according to your taste.
Yoğurdun ve Kanlıca yoğurdunun tarihçesi
Yoğurdun ve yoğurtçuluğun tarihi bu topraklarda çok eskilere gitmektedir. Arkeolojik bulgular, antik metinler, efsaneler, şiirler üzerinden gidersek, Sümer masallarında 11 yy den başlayarak, Türkleşen Anadolu da ve özellikle Selçuklular’da, yoğurt ve ayran tüketiminin bir gelenek olduğu görülüyor.
Yine Osmanlı döneminde yoğurt sofraların vazgeçilmez ürünüdür. Bir fransız gezgin fetihten önce geldiği İstanbul’da ticaret yapan Türklerin, kendisine yoğurt adını verdikleri bir kase kesik süt ikram ettiklerinden bahseder. Kanlıca yoğurdu İstanbul’un fethinden sonra Osmanlı saray sofralarının vazgeçilmez ürünü olmuştur.
Örneğin Sultan II. Beyazıt döneminde (1502) İstanbul’a giren mandıralardan gelme yoğurt çeşitlerinin arasında Kanlıca Yoğurdu’nun adı geçer. Yine 17 yy Evliya Çelebinin Seyahatname’ sinin önemli bir kaynak olduğunu kabul edersek, İstanbul’un meşhur yoğurtları arasında Kasımpaşa, Ortaköy, Üsküdar  ve Kanlıca yoğurdu’nun meşhur olduğundan bahseder.
Historical Background of Kanlıca yoghurt
The history of the yoghurt and the yoghurt maker goes a long way in our country. Going over archeological finds, ancient scripts, poems, writings and legends, the tradition of yoghurt and and ayran consumption can be traced back. Especially after the centry in Anatolia and dynasty of the Selchuk Turks.
The tradion was alive in the times of the Ottoman Empire as well. İt said that a Franch traveller, had visited İstanbul when it was still owned by the  Byzantian Empire, When he return, he told his friends about the solid peace of milk, the Türkmen merchands had served him while he was there. Even back in the time of SultanBeyazid II (1502) the name of the Kanlıca yoghurt has been recorded amoung the yoghurt varieties that had been sent to İstanbul from dairy farms outside the city.
The famous traveller Evliya Çelebi has also written about the famous districts for yoghurts in İstanbul which included the yoghurts of Kasımpaşa, Ortaköy, and Kanlıca. These were found his famous book Seyahatname (The book of travels) which can be regarded as an accurate historical text from the 17 th century.   

Bülent Baykal

1 yorum:

  1. Sevgili Bülent,bu haftaki blog yazına bayıldım doğrusu.Bu konu hakkında verdiğin bilgilerle zihnimi zenginleştirdin.Sana teşekkür ederim.Ayrıca okurken canım Kanlıca yoğurdu çekti.En son geçen ay, babam bize geldiğinde boğaz turu yaparken birlikte yemiştik.Sevgilerimle!

    YanıtlaSil